Energetska psihologija i bahove kapi

cena: trajanje:

Bahove kapi ili Bahova cvetna terapija (pun naziv), kao metoda alternativne medicine koju je na svet doneo engleski lekar internista i bakteriolog dr Edvard Bah, stara je više od 80 godina. Radeći sa ljudima, došao je do zaključka da pacijenti sa sličnim crtama ličnosti, načinima emocionalnog reagovanja i raspoloženjima, imaju sklonost ka oboljevanju od sličnih bolesti.

Terapeut

Dr Nada Marković

Dr Nada Marković, MSc, BFRP, sertifikovani Bahov praktičar Bahovog centra u Londonu

Sertifikovani praktičar energetske psihologije

Rođena 1979. godine. Diplomirala 2004. godine sa prosekom 9.94 i mnoštvom naučnih radova i stipendija. Kao stipendista Fondacije za naučno i umetničko stvaralaštvo, upisuje postdiplomske studije iz imunologije i radi kao naučni saradnik na projektu iz virusologije. Sticajem okolnosti, 2006. godine, na konkursu Ministarstva zdravlja biva primljena najpre na projekat “Razvoj zdravstva Srbije”, a zatim i kao savetnik u Sektoru za međunarodnu saradnju i evropske integracije. 2008. godine upisuje studije iz zdravstvene politike i menadžmenta u Školi javnog zdravlja Medicinskog fakulteta, a 2010. je odbranila master tezu u oblasti mentalnog zdravlja: ,,Analiza zdravstvenih politika u oblasti mentalnog zdravlja”.
Zbog lične krize koja je nastupila 2002. godine, praćena ogromnom napetošću, napadima panike, trnjenjem leve strane lica i tela, započinje rad na sebi.

,,Vrlo dugo nisam znala šta me je snašlo. Život mi se promenio u deliću sekunde. Od najboljeg studenta kome su svi aplaudirali (što samo navodim, ali ne smatram kao nešto na šta se treba ugledati), postala sam potpuno bespomoćna, dotakla sam dno. Dno. Prošavši gotovo sve oblike psihoterapije, ja sam,,funkcionisala”, ali i dalje sam bila jako nesrećna, sa istim simptomima i mnoštvom uvida sa kojima nisam znala šta cu. Bilo mi je dosta ,,uspeha”, lažnog i besmislenog ,,funkcionisanja” i farmakoterapije, od koje mi je bilo lažno bolje. Drži vodu dok majstori odu. Duša mi je patila i tražila je oslobađanje. Svi su se pitali: “U čemu je tvoj problem, mlada, lepa, uspešna?” I ja sam se često isto pitala. Dugo nisam mogla da dođem do pravog odgovora.

Sada se ježim od tih fraza: mlada, lepa, uspešna... Ne nasedajte na sliku koju neko šalje. To je samo maska i uloga koju igramo u filmu našeg života koji zapravo nije ,,naš” već mi ispunjavamo neka ili nečija očekivanja. A nismo ni svesni toga dok ne obolimo.

Mukama nije bilo kraja i pored svih primenjenih psihoterapijskih metoda: moji simptomi trnjenja i grčeva su karakterisani kao bizarni… Budila sam se svako jutro sa ogromnom napetošću, grčevima u raznim delovima tela, a osećanje krivice me je gušilo sve više iz dana u dan… ”Kako to, sve oko mene je divno, a ja tako?!” I to je sve trajalo više od decenije… Svaki dan.

Upoznavši ljubav, dobijam ogromnu motivaciju da konačno pronađem rešenje i uspostavim duševni mir, što je još više bilo podstaknuto dolaskom na svet moje ćerke. Trebalo joj je pokazati koliko je život prelep…

Drugarica me odvodi na predavanje iz Bahove terapije, a zatim su sva vrata počela spontano da se otvaraju. Kažu da, kada si na pravom putu, čitav Univerzum te podržava…

Posle tri meseca korišćenja Bahovih kapi ostavila sam lekove… Lekovi su trebali biti privremeno rešenje, oni su samo još više gušili moju pravu prirodu, ali za neko vreme, to je bio jedini izlaz za nalaženje nekakvog smirenja… Otkriće energetske psihologije je za mene bilo ostvarenje snova. Oduvek sam osećala da je sve energija. I telo i sve u njemu i oko njega svakako i na sve načine. Osećala sam energiju drugih ljudi, što je zapravo i činilo da, potpuno nesvesna sebe, upadnem u ovu krizu. Osećajući intenzivno druge ljude, njihove potrebe i očekivanja, ja sam ih ispunjavala, ugađala i time izgubila sebe.

Takođe, oduvek mi je u savremenom načinu lečenja nešto falilo, a to je bavljenje čovekom, u svakom smislu, a posebno emotivnom i mentalnom. Ove dve metode su za mene karika koja je nedostajala. Potpuno isceljena zahvaljujući energetskoj psihologiji, u koju svakako spada i Bahova terapija, i sama je izučavam duboko i prenosim vama.

http://www.nadamarkovic.com/o-autoru/