Holistička medicina ili naturopatija

Cena 6000 rsd, trajanje 120-150 min

Holistička medicina ili naturopatija (empatija sa prirodom) ili "u skladu sa prirodom", podrazumeva sveobuhvatni pristup čoveku, koji će sagledati u celini telesno, emotivno, umno i duhovno stanje čoveka.

To je tradicionalna medicina još od vremena Hipokrita i pogrešno je nazivati je alternativna. Ona je alternativna medicina u odnosu na konvencionalnu, modernu medicinu, koja čoveka posmatra kao skup organa koje treba lečiti ponaosob. Holistička medicina pokušava da spozna odakle dolazi bolest i da bolest izleči iz korena i da je spreči, a ne samo da zaleči simptom koji je poslednja manifestacija bolesti!

Hipokrit je govorio da čoveka treba osvestiti, kako bi pokušao da sazna kako je sebe doveo do određenog oboljenja. Znači, bolest se manifestuje i materijalizuje u nama kao posledica razboljevanja duha i emocija. Telo samo govori kroz bolest šta se u emotivnom stanju osobe i njenoj podsvesti dešava.

Bolest je poziv na transformaciju. Nema neizlečive bolesti vec samo neizlečivog čoveka.

Holističari ili naturopate veruju u ideju da je u zdravom duhu i zdravo telo, a ne obrnuto!

Čovek poseduje moć samoozdravljenja i isto tako i moć samooboljenja. Holistička medicina treba da upotrebi stimulanse ili tehnike kojima bi uspela da podstakne moć samoozdravljenja, da dovede u ravnotežu i homeostazu čitav organizam, emocije, psihu i duh. Putem saveta o pravilnom stilu življenja i ishrane, pomaže da se organizam regeneriše, ojača i očisti od svih toksina, bilo da se radi o fizičkim, emotivnim ili ambijentalnim otrovima.

Čovek se mora dovesti u harmoniju sa ritmom prirode, takođe. Tehnika ima puno, one mogu reagovati na simptomatologiju tela kao: masaže, refleksologija, digitalna presija, hidroterapija, hromopunktura ili hromoterapija, anti-stres tehnike, fitoterapija, eubiotika ili pravilne kombinacije u ishrani, aromaterapija, gemmoterapija. Ostale tehnike kao floriterapija (Bahove kapi), ponovo aromaterapija, kvantna medicina i harmonizacija, tehnike Wingwave coaching-a i imaginacionih kombinacija, delovaće na otkopčavanje emocija. Psihosomatika i iridologija poslužiće kao dijagnostičke metode, kako bi se spoznalo poreklo bolesti. Sve ove  metode nemaju kontraindikacije i mogu se kombinovati međusobno i jesu energentske metode. One su i takozvana vibracionalna medicina. Pokreću vitalnu energiju i zdravu vibraciju organa i emocija, pa tako dovode do harmonije u čoveku i samim tim do samoozdravljenja. Naturopatija je komplementarna sa modernom ili konvencionalnom medicinom, jedna drugu dopunjuju, kako bi se pacijent doveo do što bržeg i kompletnog izlečenja.

Jedna od tehnika je hromoterapija i hromopunktura. Upotreba lekovitih vibracija boja koje imaju svoju rezonansu i izlečivu vibraciju. Boje pomažu psihi i telu da pronađu svoju zdravu ravnotežu i da budu u harmoniji kako bi se smanjili negativni efekti nekih simptoma. Hromopunktura je metoda koju je predstavio nemački doktor Peter Mandel. Uz pomoć kristala u bojama - čakri, koji imaju najveću vibraciju, podstiče se pojačanje energije na svim akupunkturnim tačkama i duž meridijana, kako bi se podstaklo poboljšanje rada organa i pojačao protok energije u njima. Metoda je efikasna i bezbolna. Jako prijatna i za malu decu.

Ista stimulacija se radi i na uhu pa se to zove aurikoloterapija, jer se na ušnoj školjci nalazi 90 refleksoloških tačaka koje su povezane sa svim našim organima. Endokrini sistem se dovodi u ravnotežu. Jer nervni sistem, parasimpatički i autonoman, jeste povezan sa hormonima i sa čakrama i bojama koje ih karakterišu. Ovde se računa 7 boja koje čine dugu i bela. Znači, i ovde imamo sve iz prirode, koja svetlošću i bojama stimuliše telo i psihu na ozdravljenje.

Gemmoterapija je metoda belgijskog naučnika Pola Henrija. Leči biljnim glikolnim maceratima ili rastvorima koji imaju jaku lekovitu moć i vibraciju jer su između homeopatije i fitoterapije. Njima se leče hronični statusi u organizmu. Gemmoterapija se dobija iz delova biljaka koji imaju najveću vibracionu moć, kao pupoljci, mladi izdanci, listovi, korenje, mlade grančice. Aktivan je hormon rasta matične čelije biljaka i jako je lekovit. Unose se u obliku tečnih delikatnih rastvora sublingualnim putem (ispod jezika), jer je to najbrži način upijanja rastvora i nema gubitka u digestivnom traktu ili prilikom varenja. Leče se hronični statusi kao što su: astma, alergije, hormonski poremećaji, klimaks i menopauza, štitna žlezda, artroze, sinusi, vitiliga i psorijaze, poremećaj rada digestivnog trakta, detoksikacija jetre i bubrega, opstipacije, problemi vida, zuba, celulit, gojaznost, poboljšanje rada imunog sistema i metabolizma itd. Ne postoje nikakve kontraindikacije sem lične alergije na određene biljke. Za svakog pacijenta, kombinuje se posebna mešavina u zavisnosti od zdravstvenog problema koji prezentuje. Upotreba je obično u ciklusima od 2-3 meseca sa pauzom od 10 dana, pa opet novi ciklus od 2-3 meseca. Nemoguće je predozirati se ili stvoriti zavisnost. Gemmoterapija se bez problema prepisuje i maloj deci. Problem anksioznosti i napadi panike takođe se leče ovim rastvorima, a često se u njih dodaju i rastvori Bahovih kapi, kako bi se poboljšala efikasnost i lekovita vibracija.

Psihosomatika: Prvo se razboli emocija pa tek onda telo. Psihološke traume i emotivne blokade izazivaju bolest tela, što opet pokazuje da je svaki bolesnik jedna nerazdvojiva celina duše, emocije i tela. Uticaj negativnih emocija duboko deluje na fizičko telo i formira bolest. Emocije kao bes, strah, tuga, krivica, stid, griža savesti razboljevaju! Treba dovesti pacijenta do spoznaje i osvešćenja da dugogodisnja nezadovoljstva i nemoć da sebe zaštiti od loših emocija i jesu dovela do oboljenja. Osećaj ljubavi prema sebi i drugima je izlečiva moć i dovodi do aktiviranja moći samoozdravljenja. Naše telo, kroz bolest određenih organa, povezano je sa određenim emocijama koje vibriraju negativno upravo na te iste organe i tako se materijalizuje bolest. Tako se smanjuje dotok zdrave enegije i remeti zdrava vibracija organa i onda se stvara bolest. Telo govori pravu istinu o nama i našem načinu življenja, baš onu istinu koju mi od sebe vešto skrivamo i koju ne želimo da osvestimo, ali se naša podsvest kroz simptome tela oglasi, kako bismo bili upozoreni da se samorazboljevamo i kako bismo promenili mentalni, emotivni ili duhovni sklop i aktivirali moć samoozdravljenja!

Terapeut

Dragana Blagojević Lombardelli

Dragana Blagojević Lombardelli
Terapeut holističke, psihosomatske i prirodne medicine (naturopata)

Rođena 1967. god. u Beogradu, gde je i završila studije ekonomije.
U Italiji je od 1989. god. a studije je nastavila u Bolonji.
Član je Federacije italijanskih naturopata "Riza".

Specijalizacije: Hromoterapija - hromopunktura, floriterapija, aromaterapija, bars, integralna refleksologija, iridologija, eubiotica - pravilna ishrana, Wingwave coaching, anti-stres tehnike, fitoterapija, gemmoterapija